Bier het gele goud!

Bier het ontstaan!

Bier is al eeuwenoud!
De bewijzen zijn ruim aanwezig, dat bier een lange geschiedenis heeft.
Zo’n 7.000 jaar geleden waren er al vazen waar het biologische gistingsproces van werd bereid.
Deze bieren werden destijds gebrouwen in Iran, maar in deze bieren zat nog maar weinig alcohol.
Na het ontdekken van mouten steeg het percentage alcohol.
De ontdekking van mouten is zo’n 2.000 voor Christus ontdekt.bier

Allereest werd het gemaakt van gerste pap in ’n emmer, waar men een soort brood van bakte.
Het brood was van de binnenkant niet helemaal doorbakken, waardoor men van het brood weer bier kon maken door het in water te leggen.
Als men het brood in het water legde om hier bier van te maken, dan werd aan dit mengsel honing en kruiden toegevoegd.
Hierdoor beschouwde men brood lange tijd als drinkbaar bier en bier als drinkbaar brood.
In elk land waar granen werden verbouwd werd gebrouwen en brood gebakken.
Naast het gemak dat bier en brood uit dezelfde ingrediënten bestond was het ook veilig om bier te drinken, dit in tegenstelling tot vaak vervuild water.

In het verleden zijn er kleitabletten gevonden, waaruit blijkt dat brouwen gerespecteerd was.
Er waren in die tijd meer vrouwelijke brouwers, dan mannelijke!
In Syrië  waren tal van verschillende soorten bier, dit bewijs werd geleverd door de gevonden tabletten.
Naast de vrouwelijke brouwers waren er ook tal van priesters actief met het gistings proces van bier.
Gezien de langzaam aan groeiende verschillende soorten bier werden de speciale bieren gebruikt voor religieuze bijeenkomsten.

In de middeleeuwen was het een normaal drankje, dat eigenlijk dagelijks werd gedronken door de gehele samenleving.
Door het ontbreken van reinheid van het water, waren alcoholische dranken erg populair.
Dit komt omdat tijdens het brouwproces het kook punt is gehaald.
In de loop van de 15e eeuw vond er een verandering plaats van het brouwen, waar het eerst hoofdzakelijk thuis plaats vond.
Gingen kloosters en zelfs sommige kroegen hun eigen bier voor massaproductie brouwen.