Hollandse gezelligheid: Carnavalsfeest in Nederland

Carnaval wordt op veel verschillende plekken in de wereld gevierd. Elk land geeft echter zo zijn eigen kenmerken aan het feest. Hieronder lees je meer over het carnavalsfeest in Nederland.

Waar wordt het gevierd?

In Nederland wordt carnaval niet overal gevierd. Het is namelijk van oorsprong een katholiek feest. De meeste katholieken wonen in het zuiden en oosten van het land. Om deze reden wordt het feest voornamelijk in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en een deel van Gelderland gevierd. Een bekende traditie is dat steden en dorpen tijdens het carnavalsseizoen een andere naam krijgen. Eindhoven wordt Lampegat, ’s-Hertogenbosch Oeteldonk en Tilburg Kruikenstad.

Het carnavalsseizoen

Officieel wordt carnaval op de zondag tot en met dinsdag voor de vastenperiode gevierd. Deze vier dagen vallen meestal in februari. In Nederland begint het carnavalsseizoen echter al op 11 november (de elfde van de elfde) om elf over elf. Deze datum is verbonden met de symbolische betekenis van het getal elf in het katholicisme. Het is namelijk het getal voor de imperfectie, en wordt ook wel gezien als het gekkengetal. Dit verklaart waarom mensen zich tijdens carnaval gek verkleden en gek doen. Op deze dag, gekkendag, wordt Prins Carnaval benoemd en het motto van dat jaar bekend gemaakt. In Maastricht wordt er een groot feest gehouden op het Vrijhof. Het is ook de eerste dag waarop de leden van de Raden van Elf (Prins Carnaval met zijn gevolg) weer samenkomen om het aankomende carnavalsfeest voor te bereiden. Het seizoen eindigt op de avond voor Aswoensdag, wat de eerste dag van de vastenperiode is.

Het feest zelf

In Nederland zijn er twee hoofdvarianten van het feest, namelijk het Bourgondisch- en Rijnlands carnaval. Er zijn een aantal verschillen tussen de twee varianten, maar ze komen op veel vlakken overeen. Hierdoor is het feest in grote lijnen hetzelfde. Drie dagen lang wordt er uitbundig feest gevierd. Altijd en overal valt er wel iets te beleven. Iedereen gaat de straat op in de meest gekke kostuums. Carnavalsverenigingen verzorgen grote optochten met praalwagens. Dweilorkesten trekken door de straten en verzorgen vrolijke muziek. Carnaval in Nederland is op en top vrolijkheid en gezelligheid.