Het brouwproces van stap tot stap

Het brouwproces begint met graankorrels om tot het goudkleurige alcoholische drankje te komen.mout
Wat bepaalt de smaak, zuurtegraad of de volheid?
Elk proces van brouwen draagt bij aan de eigenschappen van bier.
De methodes zijn verschillend, daardoor kunnen brouwers hun eigen drankje produceren.

De stappen zijn als volgt:
Mouten
Schroten
Maischen
Klaren
Wort koken
Gisting
Bottelen

Mouten
Het verwerken van gekiemde en gedroogde granen.
De granen worden in het water geweekt, waarna ze enkele dagen in een kiemkast liggen.
Is een droge ruimte, waardoor er uit de korrels een wortel uitgroeit (het ontkiemen).
Uit het zetmeel komen enzymen vrij, welke kunnen worden omgezet naar suikers.
Er kan gekozen worden om de gerstekorrels te branden, dit is tegenwoordig erg in trek omdat het de smaak flink beïnvloedt.
Het branden is tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig, omdat er tegenwoordig moderne technieken zijn.

Schroten
Het vermalen van mout, dit wordt gedaan om het zetmeel los te laten komen.
Kaf, dat los komt van het gerst mag niet worden beschadigd omdat dit later nog zal worden gebruikt.
Er zijn ook brouwers die zetmeel toevoegen aan het mout.
Veel mensen twijfelen er nog aan of dit het proces makkelijker maakt.
Het eindproduct wordt schroot genoemd.

Maischen
Het geschrote mout zal in het water worden opgelost, waarna het mengsel in verschillende periodes op verschillende temparaturen wordt gebracht.
De lengte van het verhitten van het mout beinvloed uiteindelijk de smaak van het bier.
Tijdens de 2e periode van het maischen wordt het zetmeel omgezet in vergistbare suikers.
In de laatste (3e) is het zetmeel omgezet in suikers, welke zorgen voor de volheid en smaak van bier.

Klaren
Na het maischen is de overgebleven vloeistof super rijk aan suiker, waarin nog overblijfselen ronddrijven vanuit het proces.
De overgeblven overblijfselen zijn verder niet meer nodig in het proces, dus kunnen er worden uitgefilterd.
Vloeistof welke uit dit proces overblijft wordt ook wel wort genoemd.

Wort koken
We hebben nu de basis!
In deze substantie zit onvergistbare en vergistbare suikers.
Cruciaal is de verhouding van suikers en het alcoholgehalte.
Er zal hop worden toegevoegd: bittere smaak, schuimkraag en ter bevordering van consumering.
Door het verdampen van water, zal bier voller en zwaarder worden.

Gisting
Het brouwsel wort, zal worden gekoeld en gefilterd.
Koelen dient zo snel mogelijk te gebeuren om de kans op bacteriën zo klein mogelijk te houden.
Zoals u wel kunt voorstellen is de koeltemperatuur van belang voor de duur van het proces.
Na het gist proces wordt er lucht toegevoegd.
Het hoofdgisting proces is het proces van het omzetten van vergistbare suikers in koolzuurgas, alcohol en de smaak.
Na boven omschreven proces is er sprake van bier.
Welliswaar heeft dit bier nog maar weinig smaak en geen koolzuur.
Daarom volgt er nog een tweede gisting proces, dit gebeurt in gesloten kuipen.
De vaten geven smaak en karakter aan het bier.
Veel Belgische bieren worden nog in eikenhouten vaten gebrouwen, dat daarmee ook de unieke kwaliteit waarborgt!

Bottelen
Bij veel brouwerijen wordt het bier nog eens gefilterd alvorens het de fles ingaat.
Pasteurisatie zorgt voor een langere houdbaarheid van het bier.

Bovenstaand is het proces om bier te brouwen beschreven.
De kleinste afwijking in bovenstaand proces geeft een andere smaak aan een biertje.
Hierdoor bestaan er tal van verschillende soorten bier.