Oktoberfest

Het oktoberfest is een groot feest. Het bekendste oktoberfest is die van München. Het feest in münchen duurt 2 volle weken en trekt ongeveer 6-7 miljoen bezoekers. Het feest eindigt op de 1e zondag in OKTOBER. De bezoekers drinken gezamelijk 7-8 miljoen liter bier op. Deze bieren worden lokaal gebrouwen en speciaal voor het feest gebrouwen. Dit bier is zogezegd geen bier maar PILSNER.

Geschiedenis van het oktoberfest

Het oktoberfest is ontstaan in 1810 toen een koninklijk paar trouwden en feest vierden 5 dagen lang. Het eerste feest werd gevierd zonder Pilsener maar met paardenrace’s. De paardenrace’s werden een volksfeest en het feest is in stand gebleven tot op de dag van vandaag. Gedurende de jaren is er naast het paarden rennen steeds meer ruimte voor Pilsener en versnaperingen gekomen. Na de tweede wereldoorlog is het paardenrennen komen te vervallen met uitzondering van 50 jarig jubilea in 1960 en 2010. Na deze periode is het oktoberfest geworden tot wat het vandaag de dag is.

Oktoberfest in de 21e eeuw

Het oktoberfest is een feest voor jong en oud, wat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Hiermee is het oktober fest 1 zo niet het grootste feest ter wereld. Het feest wordt gehouden waar het oorspronkelijk is begonnen namelijk München. Het feest wordt gehouden in een vijftien tal tenten met elk hun eigen band. Naast vele zo geheten biergarten zijn er vele eet gelegenheden waar je onderandere pretzels, kippen en bratwursten kunt halen. Dit grootse feest wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van 12.000 werknemers. De gasten geven gedurende deze 2 weken ongeveer 1 miljard euro samen uit aan: Eten, drank en souvenirs.

oktoberfest

 

Nederlanders op het Oktoberfest

Het oktoberfest trekt steeds meer en meer Nederlanders aan. Nederlanders boeken een bus of vliegtuig naar de stad München om de feestvreugde van dichtbij mee te maken. Niet alleen reizen ze graag naar de Oktober festen maar kleden ze zich in traditionele klederdracht en laten zij zich het Pilsener goed smaken. Enkele tienduizenden Nederlanders maken jaarlijks de reis naar het Duitse München om deel te nemen aan het jaarlijkse Oktober fest.

 

Enkele Feitjes over het feest in München:

  • 500.000 worden gegeten bij de feesten
  • 300.000 bratwursten worden verkocht
  • 1 pul kost ongeveer €10,-
  • 8.000 mensen lopen kleine of grote verwondingen op