Verschil tussen pils en bier

In de volksmond worden bier en pils heel erg door elkaar gehaald. Maar er bestaat wel degelijk een verschil tussen beiden. Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Ingewikkeld he?

 

Geschiedenis van bier

Bier wordt al in de prehistorie gebrouwen. In het jaar 4500 v.Chr werd in Mesopotamiƫ, het huidige Irak, al bier gebrouwen met behulp van bappir. Er zijn bierrecepten uit 3900 v.Chr gevonden. Ook zijn er mythes en legenden waarin bier een rol speelt. In het oude Egypte was bier ook een geliefde drank. De eerste bieren waren waarschijnlijk van spontane gisting, net zoals de lambiekbieren die we tegenwoordig kennen. In West-Europa werd bier aanvankelijk algemeen gedronken. Na verloop van tijd gingen de Romeinen over op wijn, bier werd gezien als een barbaarse drank. Wijn zou hoger en beschaafder zijn.

 

Geschiedenis van pils

Pils is ontstaan in Tsjechiƫ en is vernoemd naar de stad Pilsen. Door de ontevredenheid in de stad Pilsen over het bier wat destijds werd gebrouwen, besloot de stad zijn eigen bier te brouwen. Bij bier wordt normaal bovengisting gebruikt maar in Pilsen maakten ze gebruik van ondergisting. Ruim 200 jaar geleden toen de koeltechnologie werd ontwikkeld kon bier beter gecontroleerd worden. Omdat het beter gecontroleerd kon worden werd bier van constante kwaliteit en bleef de kleur hetzelfde. Ook was het succes van pils te danken aan het succes van de glasproductie en de industrialisering die daarbij hoorde in de 19e eeuw. In 1842 werd pas het eerste succesvolle pilsje gebrouwen. Voorheen was de pils afhankelijk van grotten en groeven voor de koeling van de pils

 

Bekende pilsmerken

De meeste grote biermerken hebben ook pils in hun assortiment tegenwoordig. Denk bijvoorbeeld aan Heineken, Gulpener, Hertog Jan, Alfa, Amstel, Bavaria, Brand en Dommelsch. Bekende Belgische biermerken die pils in hun assortiment hebben zijn: Stella Artois, Cristal, Maes, Jupiler, Bavik, Vedett, Bel en Primus.